Actueel

Actievoerders Borssele

In de aanslag met sloophamers stonden de actievoerders van Stop Borssele klaar. Vlak voor de aandeelhoudersvergadering van de energiemaatschappij Delta (de eigenaar van de kerncentrale in Borssele) viel de actie erg op. De kerncentrale draait op dat moment verlies en daardoor is het een zware periode voor de eigenaar Delta. De energiemaatschappij wil zich namelijk opsplitsen en de centrale daarbij verkopen. Maar het verkopen gaat niet zomaar. De kerncentrale in Borssele mag als er gekeken wordt naar de wet alleen verkocht worden aan een Nederlandse partij. Maar in Nederland wil niemand de verouderde centrale uit 1973 voor een paar miljoen kopen, om dan nog maar niet te spreken over de veiligheidsproblemen die ter sprake komen bij de nucleaire energie, waardoor deze energievorm onaantrekkelijk wordt gemaakt. Maar de provincie Zeeland wil toch dat Delta Borssele gaat verkopen en de provincie heeft daarbij het bedrijf een garantstelling van 150 tot 200 miljoen euro aangeboden. De milieuorganisaties WISE en Greenpeace vinden dit een verkapte subsidie in de richting van de kernenergiesector. De organisaties hebben samen met de actievoerders van Stop Borssele symbolisch gezien de sloophamer aangeboden tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering, met als doel de centrale met de grond gelijk te kunnen maken. De organisaties hebben tegen Omroep Zeeland het volgende gezegd: “Als Borssele zijn eigen broek niet kan ophouden, heeft het geen bestaansrecht meer.”

Sloophamer wordt aangeboden!

De actieborden zijn steeds meer te zien in de bermen van de A58 in de richting van Zeeland. Hoe dichter bij Borssele, des te meer actieborden er te zien zijn met de termen ‘Nee tegen Kernenergie’ en ‘Sluit Borssele’. De inwoners van Walcheren willen maar een ding en dat is Borssele sluiten. De laatste 43 jaar waren deze plannen er vaker en in 2003, tijdens de tweede kabinetsperiode van Jan Peter Balkenende (een Zeeuw), is er besloten om Borssele eerst open te houden tot 31 december 2033. Maar daar zijn veel mensen het niet met eens.

Sloop financieren

De sloop wordt zelfs gefinancierd door de operator van de centrale EPZ. Daarvoor storten ze ieder jaar 15 miljoen euro, dit geld wordt gestort in een opgericht fonds (sinds 2012) en daaruit moet de ontmanteling gefinancierd worden. Daarbij verwacht EPZ dat ze al twee jaar voor de geplande sluiting een bedrag van 600 miljoen euro bij elkaar heeft om de centrale te kunnen slopen. Door een hoog beginbedrag zit er volgens de operator een bedrag van 172 miljoen euro in het fonds. Het einde is in zicht, maar wanneer en met welke gevolgen en voor wie?

Veilige keuze, Borssele sluiten en ontmantelen

Het onderzoeksbureau Spring Associates zegt dat de sloop van de kerncentrale Borssele ongeveer 500 miljoen euro gaat kosten. Er wordt gezegd dat insluiten een goede optie zou zijn, omdat de centrale dan dicht kan gaan en dan kan de reactor later worden gesloopt. Financieel gezien zou dat een veilige optie zijn. Dit is gezegd door Ebel Kemeling van Spring Associates (gespecialiseerd in energie). Er is door het adviesbureau in opdracht van Greenpeace en milieuorganisatie Wise een onderzoek gestart naar de toekomst van Borssele. Daaruit is naar voren gekomen dat bij een sluiting met een directe ontmanteling er een gat is van minimaal 250 miljoen euro. Als er gekozen wordt voor insluiting, dan zou er een gat zijn van 100 miljoen euro, zo blijkt uit de berekeningen. Om de centrale door te laten draaien, wordt er gesproken over een groot risico. Kemeling zegt daarover: “Bij Borssele gaat het altijd om uitersten. Doordraaien of directe sluiting”. “De optie van insluiten wordt niet expliciet meegenomen”.

Twitter Feeds